• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Varietăți vegane pe note dulci

Varietăți vegane pe note dulci

Când vine vorba de alimentație, în ultima vreme tot mai mulți dintre noi aleg calea vegetariană sau vegană, cu formele lor la fel de diverse precum motivele pentru care recurgem la asta. Fie că am luat câteva… grame în plus (și nu e cazul să facă nimeni vreo aluzie, da?), fie că ne-a recomandat medicul sau nutriționistul o dietă – și câte și mai câte altele.

Dar ce înseamnă alimentație vegană, până la urmă? O dietă vegană se referă la mâncăruri preparate numai din plante sau din produse obținute din plante, de la făină la înlocuitori pentru gelatină. Pe lângă asta, zahărul rafinat este înlocuit cu îndulcitori naturali precum siropul de arțar, nectarul de agave, ștevia sau alte fructe. Aceste ingrediente sunt baza pentru dulciurile vegane și ajută la reducerea consumului de zahăr și al caloriilor.

Să însemne asta „mai sănătos”? Răspunsul este... da și nu. În mod sigur, produsele vegane sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător și conțin mai puține grăsimi saturate decât cele non-vegane, însă nu trebuie privite strict ca o alternativă complet sănătoasă, fără riscuri și din care te poți înfrupta fără limite. Principiul de urmat trebuie să rămână în continuare o dietă echilibrată, indiferent de ce indicații nutriționale te hotărăști să urmezi. Hai s-o spunem așa: o felie de prăjitură vegană poate fi mai sănătoasă decât una non-vegană, dar în mod sigur e mai sănătoasă decât două felii de prăjitură vegană. Și, dacă tot am ajuns aici, hai să trecem rapid și prin diferențele dintre vegetarian, vegan și raw-vegan.

Vegetarianismul e un concept foarte vechi și, inițial, ținea mai degrabă de filosofie și religie, de a nu ucide. Ca să-ți dai seama cât de vechi e, gândește-te că printre vegetarienii celebri se numără Platon și DaVinci, dar și Einstein. Bine, nu înseamnă că o să ajungem la fel de cunoscuți doar dacă nu mâncăm carne, dar e un început bun. Mai ales dacă ținem cont de faptul că vegetarienii par să aibă un index de masă corporală mai mic, la fel cum e și riscul de cancer și diabet, tensiunea și nivelul de colesterol. Pe de altă parte, vegetarienii suferă de deficiențe în privința anumitor vitamine și nutrienți care se găsesc doar în carne, precum B12 sau acizii grași omega-3.

Veganismul și raw-veganismul, deși ambele exclud produsele de origine animală, diferă prin felul cum se prepară alimentele. Raw-veganii preferă să nu trateze termic mâncarea pentru a-i conserva mai bine vitaminele și proprietățile nutritive, temperatura pentru gătire fiind de maximum 48°C. Regimul lor, bogat în fibre, te face să te simți sătul mai mult timp, previne constipația, iar faptul că e sărac în sodiu și grăsimi saturate reduce riscul apariției anumitor boli.

Totuși, aceste diete restrictive reduc și nivelul colesterolului sănătos, al mineralelor și vitaminelor și al altor elemente necesare pentru buna funcționare a organismului. Aceasta poate afecta producerea anumitor hormoni sau poate duce chiar la apariția anemiei sau a altor complicații mai grave precum infertilitatea, conform unor studii. Iar gătirea la temperaturi ridicate ajută la eliminarea unor bacterii dăunătoare.

Ideea cu care trebuie să rămâi este că fiecare tip de alimentație are plusurile și minusurile sale și că depinde doar de tine ce dietă alegi să urmezi și ce anume să incluzi în ea. În principiu, fiecare corp are propriile nevoie specifice.

Revenind la ce ne „doare”, să știi că rețetele vegane nici măcar nu sunt atât de rele. Adică la gust, căci pentru sănătate și greutate am decis deja că pot fi ceva mai potrivite decât rețetele clasice. Însă motivul pentru care suferă atâția dintre noi care decid să urmeze calea vegană este, clar, lipsa aparentă a diversității în ceea ce privește dulciurile. A unui moment de răsfăț pentru papilele care trec prin încercări ceva mai grele (până se obișnuiesc), a unei recompense după o zi plină, a unei clipe de „Mmm!”.

De aceea am căutat pentru tine cele mai apreciate rețete de dulciuri sănătoase propuse de colaboratorii noștri inventivi. Acum te poți delecta cu deserturi gustoase fără nicio urmă de vinovăție. Hai să vezi ce ți-am pregătit!

Începem cu recordul absolut în materie de aprecieri: răcoritoarea prăjitură semi-raw-vegană (sau raw-vegană, dacă înlocuiești blatul de biscuiți cu unul făcut dintr-un amestec de curmale și alune). Îți trebuie așa: câte o lingură de cacao și de fulgi de nucă de cocos, lapte de cocos – 400 ml, căpșune congelate și vișine congelate (sau ce alte fructe dorești) – cam 200 grame din fiecare, două banane, două linguri de unt de alune și încă două de miere, precum și 100 grame de biscuiți.

Ca să pregătești blatul, ai nevoie de un mixer sau de un blender, precum și de o tavă de tort cu bază detașabilă precum cea de la de Buyer pentru amestecul rezultat. Apoi, când te ocupi de creme – da, avem două creme, ce răsfăț! – mai ai nevoie în plus doar de un congelator și de niște răbdare.

Practic, vei obține o tartă cu un strat de cremă de fructe și un altul de cremă de ciocolată. Ce poate fi mai bun? Doar să ții cont de recomandarea autoarei, și anume să scoți tarta finală de la congelator doar după ce se întărește și neapărat cu 10 minute înainte să o consumi.

Această tartă cu crustă de migdale și cremă fină de ciocolată și brânză este delicioasă, așa că sperăm să te poți opri din mâncat în timp util. Mai ales că este doar atât de dulce cât să-ți satisfacă pofta de „ceva bun”. Ține minte, nu e suficient să mănânci sănătos, trebuie să mănânci și cumpătat, chiar dacă te va cuceri din prima.

Ingredientele necesare pentru blat sunt: sare, esență de vanilie, ulei de cocos, curmale medjool și migdale, pe care le vei amesteca în blender ca să obții o bază densă. Crema se obține din brânză Tofu Silken, ciocolata amăruie, puțin suc de lime, esență de vanilie, lapte de cocos și sirop de arțar. Dacă te simți „fancy”, poți decora tarta la sfârșit cu nuci pecan sau ceva similar.

În speranța că ți-ai pus pe listă rețetele de mai sus, sau dacă te afli în căutarea unui altfel de preparat decât o tartă, ne-am gândit să plusăm cu un desert care să-ți ofere nu doar un gust grozav ci și multă energie pentru momentele când trebuie să faci față diferitelor provocări ale unor zile aglomerate. Așa că ce-ai zice de niște…

Persoana care ne-a furnizat rețeta ne-a asigurat că desertul obținut este unul sănătos, cu gust surprinzător și reconfortant, dar și că, nu în ultimul rând, conține ingrediente ușor de găsit în magazine.

Astfel, vei avea nevoie de: sare, puține merișoare deshidratate, goji uscate, nucă de cocos, unt de arahide, pastă tahini, un pic de miere, proteine, apă și niște curmale. La prepararea propriu-zisă nu trebuie să folosești decât un blender, un bol și o farfurie.

Evident, dacă respecți proporțiile, poți adăuga și alte fructe care să dea și alte note interesante gustului final. Acum ai un „combustibil” pe gustul tău pentru efortul fizic sau mental pe care urmează să-l depui. Ba chiar, pentru mai multă voie bună poți crea niște bilețele simpatice pe care să le înfigi în biluțele dulci cu ajutorul unor scobitori – încă o idee minunată de la autoarea rețetei de mai sus.

Dacă te pregătești pentru o petrecere și vrei să te asiguri că mulțumești pe toată lumea cu un dulce bun, fără lactoză sau gluten, încearcă rețeta de plăcinte cu mere și afine de mai jos. S-ar putea să ai surpriza ca desertul tău să fie vedeta culinară a petrecerii.

Pregătește cu toată încrederea o plăcintă minunată și gata în maximum o oră, perfectă și pentru perioadele în care se ține post. Sigur știi gustul acestor plăcinte cu mere. Chiar dacă nu sunt pretențioase, sunt un desert vegetarian pe care te poți baza.

E necesar să te pregătești cu: drojdie uscata fără gluten, făină fără gluten, sare, puțin zahăr brut, apă și ulei de măsline pentru aluat, precum și cu câteva mere, nuci, afine și suc de lămâi pentru umplutura delicioasă. Urmând pașii simpli ai rețetei e, practic, imposibil să dai greș, așa că pregătește-te de o desfătare pentru toate simțurile. Trebuie să recunoaștem: nu sunt multe deserturi care să arate la fel de îmbietor și să aibă un loc atât de special în sufletul nostru ca niște plăcinte proaspăt scoase din cuptor.

Dar poate ți-e dor de un „dulce” ceva mai șic, așa cum se mănâncă la restaurante, cafenele mai de soi și cofetării. Nu-ți face griji, suntem pregătiți să te ajutăm și cu asta. Am căutat printre rețete un desert care să fie cât mai apropiat de cel original, păstrând, totuși, abordarea vegană și am găsit – ține-te bine! – un tiramisù minunat. Nu numai că arată îmbietor, dar e și bun de te lingi pe degete și, în mod sigur, îți va potoli pentru o vreme pofta de dulciuri. Hai să vedem despre ce e vorba!

Tiramisù înseamnă, în traducere liberă, „înveselește-mă”, și, să fim sinceri, e un desert răcoritor care își face bine treaba în acest sens după masă. Această prăjitură este o creație italienească ale cărei origini destul de recente sunt aprig disputate între unele regiuni ale țării respective.

Se spune că, de fapt, ar fi fost inventată de soția unui proprietar de restaurant împreună cu un patiser celebru, posibil inspirați de un alt desert în straturi semi-refrigerat numit Zuppa Inglese.

Poate o să te mire, dar rețeta acestui desert este chiar introdusă pe lista preparatelor tradiționale locale și, în plus, este chiar protejată de o certificare a Uniunii Europene împotriva unor posibile modificări.

Oricum, lăsând istoria deoparte, sigur ai mâncat cu poftă un tiramisù standard la un moment dat, așa că te invităm să încerci și această rețetă, ruda vegană nu foarte îndepărtată a prăjiturii originale. Ce e interesant e că-ți ia doar 20 de minute s-o pregătești și apoi încă 2-3 ore ca să te bucuri de ea. Dar, hei, lucrurile bune merită așteptarea, nu-i așa?

O să fie nevoie să te pregătești cu ingrediente ușor de găsit în orice magazin, precum pișcoturi fără gluten, cremă de cocos, migdale, lapte de orez, ciocolată neagră, cacao, agar-agar, niște cafea făcută și îndulcitor din ștevie după gust.

Cu aceste ingrediente, împreună cu un blender și o cratiță, vei obține o bază moale (din pișcoturi) acoperită de două straturi de cremă de culori total diferite, clasicul alb-negru. Un deliciu! Totuși, indiferent de cât de mult te îmbie să înfigi lingurița în el, va trebui să-l lași în frigider înainte de asta timp de 2-3 ore ca să se întărească și să ajungă la consistența pe care o știi și o adori.

Îți mai recomandăm și:

Sperăm că ți-au plăcut sugestiile noastre pentru o zi mai dulce. Evident, ești liber să „reinterpretezi” rețetele după bunul plac, numai să ții cont de consistențe și cantități – asta dacă nu vrei să iasă ceva complet diferit. Ceea ce nu e neapărat rău.

Ce e indicat să reții, totuși, din acest articol este că un desert vegan e atât de sănătos pe cât sunt ingredientele pe care le pui în el. Astfel, dacă reușești să găsești o rețetă care să cuprindă doar ingrediente potrivite pentru dieta ta, nu ai de ce să-ți faci griji.

Prietenii tăi de la KitchenShop îți doresc multă inspirație, chef de gătit și, evident, poftă bună! Nu uita să ne arăți și nouă ce ai pregătit și să te mândrești cu cât de bine ți-a ieșit.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: