Pasionații de gătit nu lucrează bine sub presiune, însă mâncărurile da. Gătitul sub presiune are efecte incredibile asupra alimentelor, care nu doar că se gătesc într-un timp foarte scurt, ci dezvoltă texturi desăvârșite și arome mai intense decât în cazul gătitului în oale și cratițe tradiționale.
Oala sub presiune este prevăzută cu un capac special care o etanşează şi care nu permite eliberarea aburului în timpul gătirii. Oalele sub presiune funcționează prin utilizarea presiunii ridicate și a aburului pentru a găti alimentele mai repede și mai uniform. Sigiliul etanș reține vaporii, crescând temperatura și frăgezind totul, de la carnea tare la legumele dense, într-un timp record. Spre deosebire de oalele electrice, oalele sub presiune se pun, la fel ca o oală normală, pe plită sau pe aragaz.
Rețeta ta preferată de tocană durează ore întregi să fie gătită? Oala sub presiune o dă gata în mai puțin de o oră! Ți-e poftă de sarmale, dar preferi să eviți mirosul de varză murată? Oala sub presiune sigilează majoritatea aburilor aromatici pe parcursul gătirii și îi eliberează doar la final (când ești pregătit să deschizi larg fereastra și să pornești hota pe maxim).
Capacul sigilat al oalelor sub presiune implică un timp mai scurt de gătire, dar și folosirea cu 50% mai puţină energie decât în cazul gătirii tradiţionale. Prin minimizarea evaporării, alimentele gătite sub presiune își păstrează majoritatea vitaminelor și mineralelor, dar și gustul și culoarea, în comparație cu metoda de fierbere obișnuită.
Multă lume o numește oala minune și nu degeaba. Oala de gătit sub presiune te ajută să transformi chiar și carnea tare în bucăți fragede și perfect pătrunse. Închiderea ermetică a vasului electric garantează o gătire în suc propriu și o savoare inegalabilă.
Poți folosi cu succes oala sub presiune pentru a fierbe rapid ciorbe și tocănițe, sarmale, mâncăruri de leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte etc), cereale și pseudocereale (pilaf de orez, terci de ovăz, etc), dar și orice tip de carne, pește, legume și fructe.
Oala minune găteşte alimentele cu până la 70% mai rapid decât în cazul gătitului tradițional. De exemplu, năutul este gata în aproximativ 13 minute în loc de 1,5h. Adaugă încă 5 minute, timpul de pasare a năutului în blender sau în robotul de bucătărie, și iată cum obții un hummus de casă fin și delicios în mai puțin de 20 de minute.
Poți obține o friptură foarte fragedă în 30 de minute în loc de 1,5-2 ore, cartofii se gătesc în 10 minute şi majoritatea legumelor au nevoie de 5 minute sau chiar mai puţin pentru a obține textura ideală. Mai rapid de atât nici că se poate!