Oala sub presiune este o oală prevăzută cu un capac special care o etanșează și care nu permite eliberarea aburului din aceasta.
Capacul sigilat implică un timp mai scurt de gătire, dar și folosirea cu 50% mai puţină energie decât în cazul gătirii tradiţionale. Prin minimizarea evaporării, alimentele gătite sub presiune își păstrează majoritatea vitaminelor și mineralelor, dar și gustul și culoarea, în comparație cu metoda de fierbere obișnuită. Oala sub presiune poate fi folosită la gătirea legumelor, cărnii, fructelor, peştelui, cerealelor sau leguminoaselor.
Oala sub presiune poate fi folosită la gătirea legumelor, cărnii, fructelor, peştelui, cerealelor sau leguminoaselor.
În oala sub presiune mâncarea se găteşte cu până la 70% mai rapid decât în cazul gătitului tradițional. De exemplu, năutul este gata în 13 minute în loc de o oră şi jumătate, o friptură foarte fragedă este gata în 30 de minute în loc de 1,5-2 ore, cartofii se gătesc în 10 minute în loc de 45 de minute şi majoritatea legumelor au nevoie de 5 minute sau chiar mai puţin ca să fie perfect gătite.