Pentru mult timp, cartofii prăjiți fără ulei au fost un fel de unicorn al lumii culinare. Pofticioși mari și mici, bloggeri culinari, nutriționiști și bucătari – cu toții am visat același vis: să ne bucurăm de cartofi prăjiți fără să ne facem griji pentru sănătate sau siluetă. Din fericire, tehnologia a evoluat, inginerii și-au făcut treaba și uite-așa visul nostru a devenit realitate luând forma unui air-fryer care prăjește alimentele rapid și fără exces de grăsimi.
Air-fryer-ul sau friteuza cu aer cald este un aparat electrocasnic compact care folosește încălzirea prin convecție pentru a găti alimentele. Cu alte cuvinte, air-fryer-ul este prevăzut cu un mecanism de încălzire și un ventilator care dispersează aerul cald în jurul alimentelor și asigură o gătire uniformă, într-un timp foarte scurt.
Friteuza cu aer cald funcționează pe același principiu ca funcția de ventilație a unui cuptor electric. În comparație cu aceasta, friteuza cu aer cald aduce următoarele avantaje:
- Se preîncălzește mai repede.
- Gătește mâncarea mai rapid.
- Nu necesită ulei sau grăsimi.
- Economisește energie datorită timpului scurt de gătire.
- Se curăță foarte ușor.
- Simplifică gătitul datorită programelor prestabsilite.
- Reduce fumul și mirosurile din bucătărie, precum mirosul de prăjeală.
Gătitul la friteuza cu aer cald este extrem de simplu: așezi alimentele în coșul friteuzei, închizi și pornești aparatul. Aerul fierbinte va circula peste tot datorită ventilatorului încorporat și va genera o crustă crocantă similară cu cea a alimentelor prăjite în ulei.
Ce poți găti în friteuza cu aer cald
Dacă îți plac prăjelile și mâncarea crocantă, air fryer-ul este aparatul care îți permite să te bucuri de ele într-un mod sănătos. Mâncărurile au aceeași savoare cu mult mai puține grăsimi adăugate.
Pe lângă cartofi prăjiți, carne și preparate pane, poți găti la air-fryer chiar și pâine, brioșe, fursecuri, gogoși și papanași fără ulei.
Air fryer-ul este perfect pentru a găti preparate congelate precum cartofi prăjiți, legume, crochete de pește, nuggets din carne sau brânză, pizza și alte semipreparate. Ce nu știe însă toată lumea este că poți face la air-fryer chiar și pâine și plăcinte, checuri și brioșe, fursecuri, biscuiți și covrigi, cheesecake, gogoși și papanași prăjiți fără ulei. Atenție: nu turna aluatul de chec direct în coșul fryer-ului pentru ca va curge prin găurile de la baza coșului. Folosește forme speciale de copt, din aluminiu, silicon sau ceramică franțuzească termorezistentă.
Ai la congelator niște covrigi bavarezi sau mini-croissante cu unt? Pune-le în air fryer și în doar câteva minute poți savura un mic-dejun sau o gustare delicioasă, caldă și crocantă!
Cât ulei folosești pentru prăjirea în air-fryer?
În timp ce mâncarea prăjită în tigaie absoarbe o cantitate mare de ulei, alimentele prăjite în air fryer prind un înveliș crocant și delicios chiar și cu o cantitate foarte mică de ulei (1-2 linguri). Unge alimentele cu puțin ulei de măsline și vei obține cele mai gustoase mâncăruri în friteuza cu aer cald.
Reîncălzește în air-fryer cartofii, pizza, chiftelele, șnițelele sau alte preparate pane pentru a le reda învelișul crocant.
Friteuza cu aer cald Zokura
Disponibil în două variante - cu coș de 3,2 L și 5,2 L - aparatul Zokura oferă toate avantajele unui air fryer de ultimă generație:
- Prăjește, coace, frige, rumenește - toate printr-o singură atingere a ecranului.
- 7 programe prestabilite
- Cartofi prăjiti
- Cotlete de miel
- Creveți
- Prăjituri
- Pulpe de pui
- Friptură
- Pește
- Panou digital de control cu touchscreen.
- Termostat ajustabil: 80 - 200°C.
- Control al timpului de gătit: 0 - 60 min.
- Coș de gătire cu strat antiadeziv.
- Funcție de oprire automată.
- Protecție la supraîncălzire.
- Putere: 1400W (modelul de 3,2 L) și 1800 W (modelul de 5,2 L).
Comandă aici friteuza cu aer cald 3,2 L
Friteuza dublă cu aer cald Zokura
Gătește simultan două preparate folosind friteuza cu două coșuri Zokura. Cele două compartimente cu un volum total de 8 litri te ajută să pregătești rapid mâncare pentru 2 până la 8 persoane.
Air-fryerul dispune de două ferestre + lumină interioară, pentru a urmări procesul de gătire și gradul de rumenire al alimentelor. Cele 8 programe prestabilite fac gătitul o joacă de copil.
- Prăjește, coace, frige, rumenește - toate printr-o singură atingere a ecranului.
- 8 programe prestabilite
- Cartofi prăjiti
- Pizza
- Creveți
- Prăjituri
- Pulpe de pui
- Friptură
- Pește
- Legume
- Panou digital de control cu touchscreen.
- Termostat ajustabil: 80 - 200°C.
- Control al timpului de gătit: 0 - 60 min.
- 2 coșuri x 4 L, cu strat antiadeziv.
- Funcție de oprire automată.
- Protecție la supraîncălzire.
- Coșuri cu ferestre + lumină interioară.
- Putere: 1350W x 2
Tips & tricks pentru prăjitorul cu aer cald
1. Verifică legumele sau carnea la jumătatea timpului de gătire
Dacă au tendința să se usuce, folosește un spray cu ulei de măsline pentru a stropi alimentele.
2. Nu stivui alimentele în coșul friteuzei
Aerul cald trebuie să învăluie alimentele pe toate părțile pentru o gătire uniformă, de aceea nu trebuie să aglomerezi alimentele în tavă. În schimb, prăjește mâncărurile în mai multe ture.
3. Menține alimentele calde în cuptor până “prăjești” toată mâncarea
Atunci când gătești cantități mai mari, încinge cuptorul la o temperatură mică (între 100 și 130°C) și pune înăuntru alimentele deja scoase din air-fryer pentru a se menține calde până la servirea mesei.
4. Poți deschide air-fryer-ul de mai multe ori în timpul gătirii
Spre deosebire de cuptor, air-fryer-ul este mult mai înțelegător atunci când îl deschizi în timpul folosirii. Chiar dacă temperatura din interior scade instant atunci când îl deschizi, îi va lua foarte puțin timp să recreeze temperatura necesară odată ce îl închizi la loc.
Rețete ușoare și rapide la air-fryer
● Cei mai buni cartofi prăjiți la air fryer
Secretul pentru cartofi prăjiți la perfecție este așezarea lor într-un singur strat în coșul friteuzei. Nu este nicio problemă dacă se ating, dar evită să-i pui unii peste alții, pentru că asta va împiedica aerul fierbinte să “prăjească” toate marginile.
➀ Taie cartofii pai, spală-i și usucă-i cu un prosop de bucătărie. Stropește-i cu o linguriță de ulei de măsline și presară peste ei condimentele preferate: usturoi pudră, piper, piper de Cayenne, pudră de ceapă, boia dulce, iute sau afumată – orice preferi.
➁ Pune-i în air-fryer-ul preîncălzit timp de 3 minute și selectează programul pentru cartofi prăjiți. După aproximativ 7-8 minute (poate dura mai puțin sau mai mult, în funcție de grosimea bețelor de cartofi), folosește un clește pentru a întoarce cartofii pe cealaltă parte. Mai lasă-i încă 7-8 minute pentru a fi rumeniți la perfecție.
➂ Dacă gătești pentru mai mulți membri ai familiei, păstrează cartofii prăjiți calzi, în cuptorul setat la 100°C.
● Pulpe, aripioare sau fâșii de pui crispy la air fryer
Marinează bucățile de carne într-un amestec de condimente, puțină zeamă de lămâie și lapte sau iaurt/sana/kefir. Pune marinada într-o pungă sau un castron, scufundă carnea în ea și las-o la frigider câteva ore înainte gătire. Acest pas garantează o carne mai fragedă.
Scoate bucățile din marinadă și, fără a le șterge de sos, tăvălește-le printr-un mix de pesmet, condimente și 2-3 linguri de făină. Poți folosi fulgi de porumb parțial zdrobiți pentru un rezultat mai crocant. Pune bucățile în coșul air fryer-ului, stropește-le sau unge-le cu ulei și selectează programul pentru gătit pui. Vor fi gata în aproximativ 30 de minute. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit.
● Păstârnac fries și alte legume “pai” la air fryer
Înlocuiește celebrii cartofi pai cu alte legume savuroase. Cele mai potrivite sunt rădăcinoasele – morcovi, păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel. Urmează rețeta de cartofi prăjiți de mai sus cu o singură diferență: crește timpul de gătit cu câteva minute. Vei obține legume crocante și delicioase, într-un mix savuros de culoare și arome.
● Bastonașe sau chipsuri de dovlecel cu parmezan
Taie dovleceii în forma dorită și pune-i pe un prosop de hârtie. Pregătește două ouă bătute într-un castron și, într-un alt castron, fă un mix de pesmet, mălai, parmezan, oregano și pudră de usturoi. Tăvălește bucățile de dovlecei prin ou, apoi prin mixul de ingrediente uscate și pune-le în coșul friteuzei cu aer cald, într-un singur strat. Gătește-le la aproximativ la 210°C, timp de 18 minute sau până prind un înveliș crocant. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit.
● Buchețele de conopidă cu sos BBQ, la air fryer
Spală buchețelele de conopidă și usucă-le. Prepară un aluat din făină și lapte, de consistența aluatului pentru clătite. Tăvălește fiecare buchețel de conopidă în aluat și pune-l în coșul friteuzei. Pornește aparatul și lasă-le la copt la 200°C, timp de circa 12 minute. Scoate-le și scufundă-le în sosul barbeque preferat, apoi pune-le înapoi în air fryer și lasă-le încă 12-15 minute sau până devin crocante.
● Bacon foarte crocant la air fryer
Așază feliile de bacon într-un singur strat, în coșul friteuzei. Timpul de gătire depinde de grosimea feliilor de bacon, dar nu ar trebui să-ți ia mai mult de 10 minute. Selectează o temperatură de aproximativ 200°C. Grăsimea din bacon se va scurge prin găurile coșului.
Poți încerca să pui o felie de pâine sub coșul friteuzei, pentru a absorbi grăsimea și a preveni mirosurile puternice. Servește baconul crocant lângă omletă sau ouă ochiuri, pe waffles, în sandvișuri sau într-un mic-dejun englezesc.
● Chifteluțe la air fryer
Folosește rețeta preferată de chifteluțe, fie că sunt vegetariene, fie că sunt din carne de pui, porc, vită sau curcan. Modelează-le în formă de biluțe de dimensiunea dorită și pune-le în coșul friteuzei cu aer cald. Selectează o temperatură de aproximativ 190°C și gătește-le între 10 și 12 minute, în funcție de mărimea chiftelelor. Folosește cleștele de bucătărie pentru a le întoarce de pe o parte pe alta la jumătatea timpului de gătit.
Pont: pentru un extra-“cranț”, înainte de a pune chifteluțele în air-fryer, tăvălește-le prin pesmet sau fulgi de porumb ușor mărunțiți.
● Pâine și chifle la air fryer
Folosește o rețetă favorită pentru aluatul de pâine sau chifle și urmeaz-o întocmai, cu tot cu timpul de dospire. Pentru coacere ai nevoie de o tavă de copt care să încapă în coșul friteuzei. Nu se pune aluatul direct în coș. Timpul de coacere este mult mai scurt decât în cazul cuptorului, iar coaja pâinii va fi mai crocantă.
● Sparanghel învelit în bacon, la air fryer
Pentru un aperitiv spectaculos, învelește tije de sparanghel în câte o felie de bacon. Așază-le cu atenție în coșul friteuzei și unge-le, folosind o pensulă de bucătărie, cu puțin unt topit amestecat cu o linguriță de zahăr, sare și piper. Lasă totul la gătit în air fryer la 190°C pentru aproximativ 10 – 12 minute. Atât de sofisticat, și totuși atât de simplu de făcut, această gustare sărată, cu note subtile de caramel, va impresiona pe toată lumea.
Descoperă aici mai multe rețete pentru air-fryerMerită așadar să cumperi un air-fryer? Cu siguranță, mai ales dacă ai deja spațiul necesar pe masă sau pe blatul de bucătărie. Este cea mai rapidă metodă de a găti mâncărurile cu textură crocantă, fără exces de grăsimi.
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa: