Poșarea este una dintre acele tehnici de gătit destinate oamenilor care intră în bucătărie de plăcere, nu doar de nevoie. E posibil să sune un pic pompos pentru cei care abia au intrat în universul culinar, dar ghici ce?! Este printre cele mai vechi metode de gătit și nu necesită echipament special. Ai nevoie doar de o cratiță și un ochi de plită sau de aragaz.
Vei descoperi în acest scurt articol informații esențiale despre poșarea alimentelor, cum te poate ajuta această tehnică la gătitul zilnic și ce avantaje nutriționale îți aduce.
Ce este poșarea?
Poșarea înseamnă gătirea delicată a alimentelor într-un lichid care se menține constant sub punctul de fierbere. Acest lichid poate fi apă, supă de oase sau de legume, lapte, vin, amestec de ulei sau de unt topit cu zeamă de lămâie.
Poți aromatiza lichidul cu diverse condimente și mirodenii, în funcție de alimentul gătit: cimbru, foi de dafin, usturoi, vanilie, scorțișoară etc.
Poșarea este o metodă perfectă pentru a transfera aromele între alimente și lichidul în care fierb. De fapt, în asta constă și frumusețea acestei tehnici de gătit. În urma poșării obții rezultate duble: mâncarea poșată (pește, pui, ou), dar și lichidul care a devenit acum o infuzie delicioasă. O poți folosi ca sos sau ingredient în diferite rețete pentru a potența gustul acestora.
Cum se poșează alimentele
Pe cât de simplă este tehnica de poșare, pe atât de ușor poți greși în aplicarea ei. Urmează acești pași pentru un succes garantat:
1. Folosește o oală sau o tigaie adâncă. Asigură-te că folosești suficient lichid pentru a acoperi alimentele.
2. Adu lichidul de poșare aproape de temperatura de fierbere, atunci când se formează mici perluțe la baza vasului, dar apa nu clocotește încă.
3. Adaugă cu grijă alimentele care urmează să fie poșate.
4. Redu focul pentru a menține temperatura înaltă fără ca apa să clocotească. Poți să folosești un termometru și asigură-te că temperatura apei rămâne între aproximativ 75° și 85° C.
5. Pune capacul și gătește alimentele la foc mic.
În cazul peștelui, care are o textură foarte fragilă, pune-l direct în oala cu apă rece, apoi încălzește-l la foc mic spre mediu. Această metodă păstrează textura și fermitatea cărnii.
O altă tehnică de poșare presupune doar o scufundare parțială a alimentelor. Se folosește o cantitate mult mai mică de lichid, care va fi redus ulterior și va deveni un sos foarte gustos.
Instrumente utilizate în poșare
Așa cum am menționat mai sus, nu ai nevoie de cine știe ce ustensile de preparare pentru a putea poșa cu succes alimentele. Cu siguranță ai deja toate aceste vase și ustensile în bucătărie:
➢ O oală din inox (sau orice oală sau cratiță ai deja). Ideal să aibă capac. Poți folosi și o tigaie wok cu baza plată și capac.
➢ Termometru de bucătărie care te ajută să monitorizezi temperatura lichidului de gătire și a interiorului preparatelor.
➢ O lingură de gătit cu fante sau o spumieră pentru a scoate alimentele din apă.
➢ În cazul alimentelor mai mari și mai ferme, precum pieptul de pui, poți folosi un clește pentru a-l scoate din lichid.
➢ Un cronometru de bucătărie nu ți-ar strica, pentru a evita gătirea în exces a alimentelor.
➢ Dacă nu-ți arde de experimente culinare și îți dorești o scurtătură spre mâncăruri sănătoase, există și tigăi pentru copt ouă și făcut ouă poșate.
Tipuri de alimente potrivite pentru poșare
Poșarea este ideală pentru mâncăruri delicate precum ouă, pește, fructe sau piept de pui. Alimentele se gătesc blând și gradual, ceea ce asigură păstrarea suculenței acestora.
Pește și fructe de mare
De la somon și cod până la creveți și crabi, poșarea este una dintre cele mai potrivite tehnici de gătit pentru pește și fructe de mare. O metodă blândă pentru o carne fragilă.
În general, fileurile de pește se gătesc în aproximativ 10 minute sau până când centrul peștelui este opac și se fărâmițează ușor atunci când este înțepat cu o furculiță.
Carne
Pieptul de pui este o carne delicată, potrivită pentru poșare. Dacă îl fierbi pur și simplu, acesta își pierde din suculență și capătă o textură uscată și cauciucată.
De obicei, un piept de pui este gata în maxim 15 minute, în funcție de grosime și dacă are sau nu os. Atenție! Este esențial ca puiul să atingă o temperatură internă de cel puțin 75°C pentru a putea fi consumat în siguranță.
Poșează pieptul de pui pentru a face salată de pui, umplutură pentru tacos, quesadillas, enchiladas. Sau bucură-te pur și simplu de el alături de un sos delicat de lămâie și o garnitură de cartofi natur.
Ouă
Oul este probabil cel mai cunoscut aliment care se poșează. Ouăle poșate sunt cunoscute și sub denumirea de ouă românești.
Este cel mai delicat stil de a găti ouăle, foarte bun pentru ouăle fierte moale sau mediu. Ouăle poșate sunt mai sărace în grăsimi și calorii decât ouăle gătite la tigaie. Dacă ești începător în arta poșării, adaugă o lingură de oțet în apă pentru ca albușul să se mențină “legat” în momentul în care îl pui în apă.
Pentru șanse mai mari de succes, poți încerca să folosești accesorii pentru vasele de gătit, precum cupe sau forme de silicon speciale pentru poșarea ouălor.
Legume
Poșarea este excelentă pentru legume, cum ar fi sparanghelul, prazul, anghinarea, cartofii, morcovii, pentru că le păstrează structura intactă, în timp ce le înmoaie fibrele.
Fructe
Fructele poșate sunt un desert în sine sau se pot servi alături de iaurt, orez cu lapte, cremă de vanilie, pana cotta sau granola. Gutui, mere, pere, rubarbă, prune, piersici, caise și nectarine sunt alegeri excelente pentru poșare.
Lichidul de poșare poate fi aromatizat cu vanilie, cuișoare, scorțișoară, coajă de citrice. În plus, poți adăuga miere, zahăr sau băuturi spirtoase. Doar imaginația ta este limita. Lichidul poate fi apoi redus și transformat într-un sos minunat care însoțește fructele la servire.
Avantajele nutriționale ale poșării alimentelor
Încă o categorie la care poșarea alimentelor excelează. Această metodă de gătire necesită zero adaos de grăsimi, deci este ideală pentru cei care țin diete sau vor să reducă consumul de grăsimi.
Căldura blândă ajută și la menținerea vitaminelor solubile în apă (precum vitamina C și vitaminele B) și a mineralelor. În plus, mâncărurile poșate sunt mai ușor de digerat decât cele călite, prăjite sau gătite la cuptor.
Așadar poșarea este o metodă de gătit excelentă pentru anumite alimente, cu avantaje pentru gust, textură și sănătate. Fiind o metodă de gătire la temperatură scăzută, nu ne vom bucura de reacția Maillard, care conferă alimentelor crusta aurie și caramelizată, deci nu recomandăm poșarea în cazul mâncărurilor grele sau grase precum steak de vită sau cotlet de porc. Pentru ele există multe alte metode de gătit sănătos și savuros. Descoperă-le pe cele mai potrivite pentru tine!
Alte produse recomandate:
Cutit pentru filetat, otel inoxidabil, 16 cm, "Fibre Karbon 2" - de Buyer
Cod: 428316
Alte articole care te-ar putea interesa: