E plăcut să mergi la gelaterie, dar e și mai plăcut să ai mereu în propriul congelator înghețată perfectă, făcută în casă, din ingredientele tale preferate. Cu vanilie, ciocolată, caramel sau fructe, îngheţata este ideală atât pentru zilele când vrem să ne răsfăţăm, cât şi pentru servit musafirii. Dacă n-ai mai făcut niciodată înghețată și nu știi de unde să începi, avem o mulțime de sfaturi prețioase în articolul nostru despre cum să prepari înghețată de casă rapid și ușor. Tot acolo vei găsi peste 25 de rețete de înghețată și torturi de înghețată.
Deși toată treaba este rapidă și ușoară – așa cum spuneam mai sus – insistăm pe câteva detalii de care să ții cont ca să fii sigur că înghețata iese fină și cremoasă, fără ace de gheață.

1. Respectă instrucțiunile mașinii de făcut înghețată
Când utilizezi o maşină de îngheţată, nu te baza 100% pe intuiție: citeşte neapărat instrucţiunile acesteia. Majoritatea au boluri care trebuie congelate înainte (uneori chiar și cu 24 de ore în prealabil). Un bol de preparare a înghețatei care nu este complet congelat va necesita un timp mai îndelungat pentru a finaliza baza pentru înghețată. Dacă faci înghețată de casă în mod regulat, pur și simplu depozitează castronul în congelator după ce l-ai curăţat. Va fi întotdeauna gata pentru următorul lot de înghețată.
2. Compoziția de înghețată trebuie să fie rece când o pui în congelator
Asigură-te că baza de înghețată (amestecul de lapte, smântână, zahăr etc) este cât se poate de rece înainte de a o pune în congelator. Indiferent de reţeta pe care o alegi, acest pas va îmbunătăți îngheţata. O bază rece va îngheța mai rapid, ceea ce va duce la o textură mai omogenă și mai catifelată. Răceşte compoziția în frigider timp de cel puțin o oră înainte de a o pune în congelator.
3. Nu supraîncărca bolul maşinii de îngheţată
Prepararea înghețatei presupune un anumit nivel de aerare a bazei în timpul congelării, deci va avea nevoie de aproximativ tot atâta spaţiu cât ocupă crema. Acest lucru va varia în funcţie de model, dar încearcă să nu-l umpli mai mult de 2/3 din volum. S-ar putea să pară că mai încape, însă – așa cum ziceam – dacă umpli vasul până sus, înghețata nu fi îndeajuns de aerată.
4. Nu turna prea multă cremă fiebinte în gălbenușuri
Indiferent de instrucțiunile din rețetă, când se folosesc gălbenușuri pentru baza de înghețată, nu se toarnă niciodată mai mult de 3 sau 4 linguri de cremă fierbinte peste ele. Și, neapărat, amestecarea acestora în compoziţie se va face cât se poate de încet. Nimic nu este mai rău decât crearea accidentală a unei omlete în înghețată.

5. Un pic de alcool face înghețata mai fină
Încearcă și vei vedea diferența: 1–2 linguri de alcool tare (aprox. 40% vol., adică vodcă, rom, whisky) la aproximativ 1 litru de compoziție sunt suficiente pentru a reduce punctul de îngheț și a preveni formarea cristalelor de gheață. Înghețata devine mai moale și mai ușor de porționat chiar și după congelare.
Dacă folosești un lichior cu un conținut mai redus de alcool - cum ar fi vișinată, lichior de cafea sau de portocale - poți adăuga o cantitate ceva mai mare, până la 3–4 linguri la un litru de bază. Avantajul este că vei obține o aromă distinctă, dar trebuie să ai grijă ca înghețata să nu devină prea dulce.
Important este să nu exagerezi cu cantitatea totală de alcool. Prea mult poate împiedica înghețata să se solidifice corect și să rămână într-o stare semilichidă. Și nu mai trebuie să menționăm că înghețata cu alcool este destinată exclusiv adulților, nu-i așa?
6. Începe cu rețete simple de înghețată de casă
Începe simplu. Nu este nevoie să adaugi în înghețată toate ingredientele pe care le ai prin casă. Alege cu grijă unul sau două ingrediente-cheie care să completeze gustul bazei și să iasă cu adevărat în evidență.
Poți adăuga alte elemente mai târziu, sub formă de topping-uri: nuci, sosuri, fructe proaspete sau biscuiți zdrobiți pentru un plus de textură și contrast. Așa păstrezi echilibrul în înghețată și lași mai mult loc creativității în momentul servirii. Ceea ce ne duce la sfatul cu numărul 7.

7. Adaugă aromele după răcirea înghețate
Adaugă extractele, aromele şi adaosurile (biscuiţi, fulgi ciocolată, fructe, etc) după răcirea înghețatei, dar înainte de ultima amestecare, pentru cea mai bună aromă. Înghețata ar trebui să fie deja făcută. În acest pas vrei doar să distribui uniform amestecurile.
Foarte utilă în acest pas se va dovedi spatula pentru înghețată, cu o formă ideală pentru a amesteca bine compoziția. O spatulă de silicon ar fi prea moale și flexibilă pentru această sarcină.
8. Folosește vase întinse pentru congelarea înghețatei
Recipientele plate și puțin adânci sunt cele mai bune pentru congelarea înghețatei pentru că permit înghețarea rapidă și uniformă a compoziției. În alte cuvinte: mai puține cristalele de gheață, textură mai mătăsoasă.
În plus, aceste vase fac ca înghețata să fie mai ușor de porționat cu o cupă de înghețată, fără să fie nevoie să aștepți prea mult ca să se înmoaie. Dacă ai de ales, optează pentru un recipient metalic sau caserole din plastic fără BPA cu capac, cu o suprafață cât mai întinsă.

9. Acoperă înghețata cu folie alimentară
După ce ai pus înghețata în caserolă, nu uita s-o “învelești” cu grijă: pune o folie alimentară direct pe suprafață, apoi închide totul într-un recipient cu capac etanș. Nu e doar un moft: e secretul pentru o înghețată fără cristale de gheață și cu o consistență demnă de vitrina unei gelaterii.
Crede-ne că aceste mici detalii chiar fac o diferență mare, mai ales când vrei ca înghețata ta de casă să rămână la fel de cremoasă și după câteva zile de stat în congelator (dacă mai apucă!).
10. Mănâncă înghețata în câteva zile
Îngheţata de casă se păstrează bine în congelator timp de până la o săptămână. Servește-o în boluri de înghețată din sticlă; poți găsi mai multe modele în colecția noastră de servire aperitive și desert. După aproximativ o săptămână, înghețata păstrată la congelator începe să-și piardă aroma și textura cremoasă. Așa că bucură-te de ea fără să amâni și, când e gata, poți să faci încă o porție. Doar ești la tine acasă și nu-ți cere nimeni socoteală. 😊
Alte produse recomandate:
Set 6 cupe inghetata, sticla cristalina, "Krista", 380 ml - Krosno
Cod: F540243038029500
Alte articole care te-ar putea interesa: