• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să îngrijești tigăile să reziste mulți ani

Cum să îngrijești tigăile să reziste mulți ani

Tigaia este poate cel mai important obiect dintr-o bucătărie. Cu o tigaie bună poți prepara aproape orice, de la omlete delicioase, la fripturi, specialități și chiar deserturi. Tocmai de aceea, este o investiție pe termen lung, așa că este de preferat să alegi una de calitate și să o îngrijești corect.

Oricât de bună este o tigaie, la fel ca orice vas sau accesoriu din bucătărie, dacă nu este îngrijită cu atenție, conform manualului de utilizare, se va degrada sau chiar va interacționa negativ cu alimentele.

De ce factori să ții cont atunci când alegi o tigaie:

  • Materialul din care este fabricată – acesta determină conductivitatea termică, cât de repede se încălzește sau cât de uniform.
  • Rezistența și durabilitatea – tigăile din fontă, de exemplu pot rezista și mai multe generații.
  • Interacțiunea cu alimentele - unele metale reacționează chimic cu alimentele și pot altera astfel gustul și culoarea mâncărurilor. De exemplu, fonta sau aluminiul sunt reactive mai ales la alimentele acide, precum roșiile, dacă nu este învelită într-un strat protector.
  • Modul de întreținere – unele se spală și la mașina de spălat, altele necesită ustensile din silicon și lemn sau necesită o îngrijire specială.
  • Versatilitatea – în funcție de dimensiune sau adâncime, unele tigăi pot fi folosite pentru multe preparate, inclusiv clătite, pot fi băgate și la cuptor sau pot fi folosite doar pentru grill, de exemplu.
  • Prețul – o tigaie pe care o folosești aproape zilnic, merită câteva sute de lei, însă găsești multă diversitate, la orice preț.

Găsești și aici un articol foarte util despre tipurile de materiale din care sunt făcute tigăile, avantaje și dezavantaje, care să te ajute să faci alegerea potrivită pentru tine.

Tip: cel mai bun sfat pentru îngrijirea tigăilor este să citești cu atenție manualul de utilizare. În manual este specificat exact cât să o încălzești, cum să gătești în ele, cum să le speli și să le depozitezi corect.

Sfaturi utile pentru îngrijirea tigăilor cu înveliș antiaderent

tigai-cu-invelis-antiaderent

Indiferent că materialul principal este aluminiu, inox, oțel sau fontă, majoritatea tigăilor au mai multe straturi, ultimul fiind non-stick, de regulă teflon sau ceramică. Chiar dacă singurul scop al acestui strat este să nu se lipească mâncarea de fundul tigăii, chiar și atunci când gătești fără ulei, de el depinde dacă mai poți utiliza o tigaie sau nu.

Acest strat necesită atenție și îngrijire specială, pentru a proteja tigaia și a nu permite interacțiunea cu alimentele, alterarea gustului sau chiar eliberarea de substanțe nocive.

Iată cum să îngrijești tigăile cu strat antiaderent

1. Nu folosi niciodată ustensile metalice

Suprafața se poate zgâria cu ușurință, așa că folosește întotdeauna o spatulă din silicon sau lemn și ai grijă să protejezi acest strat. Acest aspect este foarte important pentru că, altfel, tigaia nu mai poate fi folosită.

2. Nu o supraîncălzi și nu o lăsa goală pe foc

Pune tigaia pe foc atunci când ai totul pregătit și nu o lăsa să depășească 230⁰C, altfel se va deteriora. De asemenea, nu ar trebui să ajungă să elimine fum. Gătește la temperaturi mici sau medii și stai pe aproape. 😊

În funcție de materialul tigăii, aceasta se va încălzi suficient în 15-40 de secunde. De obicei, aceste informații sunt scrise în manualul de utilizare, de aceea este important să-l citești cu atenție.

De asemenea, este indicat ca flama să nu depășească circumferința fundului tigăii, iar în cazul plitei electrice, mărimea ochiului să fie identică, pentru a se încălzi uniform. Nu sunt cele mai potrivite tigăi pentru a rumeni sau a găti la temperaturi ridicate.

3. Folosește un pic de ulei sau unt

Chiar dacă învelișul este non-stick, ideal ar fi să ungi tigaia cu puțin ulei sau unt, pentru a proteja materialul. Nu este deloc indicat să folosești spray-uri speciale non-stick, care conțin oricum substanțe nu tocmai sănătoase, dar vor forma și o peliculă greu de îndepărtat, care erodează, în timp, tigaia.

4. Nu găti alimente acide în ea

Alimentele acide precum roșiile sau reducțiile din fructe pot eroda învelișul non stick, iar gustul mâncării va fi afectat. Folosește fonta emailată sau inoxul pentru sosuri sau gătit la temperaturi foarte mari.

5. Spală tigaia de mână cu un burete moale

După folosire, tigaia trebuie lăsată să se răcească până să o spălăm. Apoi, se spală ușor cu apă caldă și un burete moale, nu cu partea dură și în niciun caz burete de sârmă. În plus, folosește un gel de curățare delicat, evită cremele abrazive. Suprafețele antiaderente sunt foarte ușor de curățat, tocmai pentru că mâncarea nu se lipește, așa că nu este nevoie să insiști foarte mult.

6. Depozitează-le individual

Nu depozita tigăile direct una peste cealaltă, pentru că se vor zgâria. Poți pune un prosop între ele sau orice alt material protector. Poți folosi, de exemplu, sau suporturi speciale pentru protecție sau să le agăți de un suport, în locul depozitării etajate.

Durata de viață a unei tigăi cu înveliș non-stick este, de regulă, aproximativ 5 ani. În schimb, dacă nu o îngrijești corespunzător, probabil vei schimba tigaia la câteva luni.

Un truc pentru prelungirea vieții tigăi cu înveliș non-stick este ca, atunci când observi că își pierde proprietatea antiaderentă, să o pui pe foc mic timp de 30 de secunde, apoi să pui o linguriță de ulei și să freci toată suprafața tigăii cu un prosop de bucătărie. Șterge excesul și las-o așa până la următoarea folosire.

Cum să îngrijești tigăile profesionale

/tigai-profesionale

Dacă ai trecut la nivelul următor în ale bucătăriei sau vrei să folosești aceleași produse ca marii chefi din jurul lumii, investește într-o tigaie profesională. Acestea vor rezista mult mai bine în timp și vor găti mult mai corect alimentele, mai ales când vine vorba de fripturi sau gătit la temperaturi mari.

Din portofoliul KitchenShop, unul dintre cele mai respectate brand-uri profesionale este de Buyer. Recunoscut ca brand de referință în domeniul gastro, fiind exportator de succes în peste 95 de țări, de Buyer fabrică an de an produse noi și patentează zeci de brevete pentru ustensilele și articolele destinate pregătirii și preparării alimentelor.

Tigăile din oțel sunt perfecte pentru prăjit și pentru rumenit și rezistă mult mai mulți ani decât cele cu înveliș non stick, dacă sunt îngrijite corespunzător.

Cele mai multe tigăi pot fi folosite atât pe aragaz, cât și pe plita cu inducție, iar în funcție de cum este fabricat mânerul, pot fi băgate și la cuptor.

De ce este oțelul o alegere bună:

  • Oțelul ultra-rezistent, cum este cel folosit în produsele de Buyer, de exemplu, este potrivit în mod special pentru sursele de căldură puternice, folosite în bucătăriile profesionale și la gătitul intensiv;
  • Mânerele foarte rezistente, din benzi de oțel sau din oțel turnat, sunt bine fixate prin nituire sau prin sudare;
  • Stilul franțuzesc de curbare al mânerelor permite o prindere optimă și sunt ușor de manevrat;
  • Tigăile sunt potrivite pentru gătitul rapid, la temperaturi foarte ridicate, menținându-se vitaminele și elementele nutritive din mâncare;

O caracteristică importantă a acestor tigăi, important de menționat, este că se va înnegri după asezonare și câteva utilizări, ceea ce este foarte bine. Cu cât este mai neagră, cu atât mai puțin aderentă va fi.

Pe lângă sfaturile generale de mai sus, în ceea ce privește îngrijirea și depozitarea corectă, ar mai fi de adăugat că mâncarea nu trebuie lăsată în tigaie după ce ai gătit și trebuie spălată imediat cu apă fierbinte, fără detergent.

Pentru a evita oxidarea usuc-o cu un prosop după ce ai spălat-o și unge-o cu puțin ulei înainte de depozitare. Acest pas este foarte important, pentru că altfel, tigaia va rugini și nu mai poate fi utilizată corespunzător.

Pentru a purifica tigaia, din când în când, adaugă sare în tigaie, la foc tare, și amestecă timp de 1 minut și jumătate. Apoi șterge suprafața și tapetează cu puțin ulei înainte de depozitare.

Îngrijirea tigăilor din fontă

Vasele din fontă, precum cele de la Staub sau LAVA sunt excelente pentru gătit. Poate fi folosită pe aproape orice sursă de căldură, este extrem de rezistentă și durabilă, versatilă și e un excelent conductor termic.

Fonta se află în categoria grea, atât în ceea ce privește greutatea la propriu, cât și calitatea materialului, utilizarea în marile bucătării de peste tot, dar și a faptului că sunt șanse mari să o lași moștenire copiilor.

tigai-din-fonta

Cum se îngrijește fonta?

La fel ca în cazul oțelului, vasele din fontă trebuie asezonate înainte de gătit.

Atunci când vasul este încălzit, fiecare strat al uleiului se transformă într-o bază foarte subțire, asemănător cu plasticul. Cu cât repeți mai des acest proces, vasele vor fi mai bine protejate împotriva ruginii, iar alimentele nu se vor mai lipi de tigaie sau oală.

Pentru a crea acest strat protector inclusiv pe mânere, poți unge cu ulei tot vasul, iar apoi să îl pui în cuptorul preîncălzit la 230⁰C pentru 30 de minute. După cele 30 de minute, scoate vasul din cuptor, unge-l din nou cu ulei și repetă procesul de 3-4 ori; astfel se vor forma mai multe straturi care împiedică formarea ruginii.

Produsele din fontă se spală ca cele din oțel și se pot folosi și produse de curățat abrazive sau ustensile din metal pentru curățare, dar nu foarte tare totuși și neapărat uns vasul cu ulei după uscare.

Evită gătirea produselor acide, cu mult lichid sau a alimentelor cu miros intens, precum usturoiul sau peștele, care pot fi absorbite de vas.

Descoperă pe KitchenShop.ro cea mare colecție de tigăi și accesorii pentru bucătăria ta, printre care și branduri de top, preferate de profesioniști. Citește cu atenție specificațiile și instrucțiunile de folosire ale fiecărui produs și nu ezita să ne lași întrebările tale, pentru a lua cea mai bună decizie și a te bucura de achiziții cât mai mult timp.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: