• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Secrete pentru gratinarea perfectă: Ustensile și tehnici esențiale

Secrete pentru gratinarea perfectă: Ustensile și tehnici esențiale

Orice iubitor de brânzeturi tresare la auzul cuvântului “gratinare”. Și pe bună dreptate, cum ai putea rămâne indiferent la o mâncare proaspăt scoasă din cuptor, învelită într-o crustă aurie de brânză sau cașcaval topit?

Știai însă că nu ai neapărat nevoie de brânză ca să gratinezi un preparat? De fapt, multe dintre cărțile de bucate franțuzești indică doar două ingrediente pentru crusta rețetelor au gratin: unt și pesmet.

Află din articolul nostru cum se face o gratinare ca la carte și ce mâncăruri poți desăvârși cu această tehnică culinară accesibilă oricui.

Ce este gratinarea și de ce este importantă?

secrete pentru gratinarea perfectă: ustensile și tehnici esențiale

"Au gratin" este un termen culinar francez care se referă la un fel de mâncare acoperit cu o crustă rumenită, de obicei făcută din brânză, brânză și smântână, pesmet, pesmet și unt sau alte combinații similare. Termenul provine din cuvântul francez "gratter", care înseamnă "a răzui".

Mâncărurile gratinate sunt uneori învăluite într-un sos catifelat pe bază de smântână sau lapte. Delicioasa crustă de deasupra împiedică uscarea preparatului în cuptor și îi oferă gust divin și aspect formidabil.

Multe rețete gratinate sunt ușor de preparat și pot fi făcute în avans. Înainte de servirea propriu-zisă, presară brânza preferată amestecată cu pesmet crocant și pune-le la cuptor. În timp ce interiorul se încălzește, exteriorul capătă o crustă irezistibilă.

Cele mai bune mâncăruri gratinate

Pastele gratinate câștigă tot mai mult teren în bucătării pentru că sunt sățioase, se prepară ușor și sunt iubite de copii și adulți deopotrivă.

Cum necum, și legumele devin brusc mai apetisante atunci când pui peste ele un amestec de smântână și cașcaval. Pentru legume gratinate, îți recomandăm să folosești conopidă, broccoli, cartofi dulci, varză de Bruxelles sau vinete și dovlecei umpluți cu carne, legume sau cuscus.

Cu toate acestea, campionii legumelor gratinate rămân cartofii. O rețetă foarte populară și în România sunt cartofii franțuzești, atât de gustoși și bogați în brânză, smântână și unt.

Musacaua este și ea iubită în toată țara, indiferent că o prepari cu cartofi feliați sau cartofi piure.

Cum să alegi ustensilele potrivite pentru gratinare?

Secrete pentru gratinarea perfectă: Ustensile și tehnici esențiale

Pe cât de sofisficat și apetisant arată preparatele gratinate, pe atât de simple și de accesibile sunt. Tehnicile de gratinare nu necesită instrumente speciale – în afara unui vas de copt potrivit.

Care este vasul potrivit pentru gratinare?

Poți folosi o tavă dreptunghiulară precum aceste tăvi pentru friptură. Vasul nu trebuie să fie prea adânc și este ideal să aibă mânere pentru a putea să-l scoți cu ușurință din cuptor atunci când este fierbinte, precum această tavă pentru gratinat.

Poți prepara mâncăruri gratinate și în porții individuale, folosind ramekins și vase mici pentru souffle și gratinat.

Vasele din fontă și cele din ceramică sunt ideale pentru gratinare pentru că rețin căldura și asigură o coacere uniformă.

O altă opțiune populară și potrivită pentru budinci gratinate sunt vasele din sticlă termorezistentă Pyrex.

Tehnici esențiale pentru o gratinare perfectă

secrete pentru gratinarea perfectă: ustensile și tehnici esențiale

Felierea uniformă a legumelor

În cazul legumelor gratinate, feliile trebuie să aibă aproximativ aceeași grosime pentru a se găti în același timp. Îți recomandăm să folosești o mandolină cu care poți obține felii foarte subțiri.

Stratificarea corectă

Folosește legume care au timp similar de gătire. De exemplu: cartofi cu morcovi sau alte rădăcinoase, broccoli cu conopidă, dovlecei cu ardei și vinete.

Așează feliile de legume astfel încât să se suprapună parțial și să stea înclinate la un unghi de aproximativ 45°. Te asiguri că astfel că sosul de smântână va pătrunde printre toate legumele.

Utilizarea sosurilor

Pentru un preparat mai bogat și mai cremos, folosește un sos de smântână dulce sau un sos bechamel pe care îl torni gata încălzit peste legume. Acesta va încălzi ingredientele și va scurta din timpul de coacere al întregului preparat.

În timp ce încălzești sosul, poți să-i dai o aromă mai intensă folosind usturoi, nucșoară, cimbru, salvie sau foi de dafin.

Controlul temperaturii și timpul de coacere

În general, mâncărurile gratinate nu se coc la o temperatură mai mare de 200°C, însă cel mai bine este să urmezi indicațiile rețetei.

Începe prin a coace mâncarea fără topping-ul de brânză, până când ingredientele încep să se înmoaie. Cu aproximativ 10-15 minute înainte ca mâncarea să fie gata, presară deasupra brânza sau pesmetul cu unt. Așa te asiguri că vei obține o crustă și crocantă fără să se ardă.

5 secrete pentru a obține o crustă perfectă

secrete pentru gratinarea perfectă: ustensile și tehnici esențiale
  1. Alege brânzeturi care se topesc frumos și se rumenesc bine, precum parmezan sau Grana Padano, cheddar, cașcaval, brânză Gruyere.
  2. Evită brânzeturile gata răzuite care pot conține amidon și alege să dai singur brânza proaspătă pe răzătoare pentru o crustă mult mai fină și mai aromată.
  3. Pentru un topping mai crocant, amestecă pesmet cu unt topit sau ulei de măsline și presară-l peste brânza răzuită.
  4. Când preparatul este gata, presară deasupra pătrunjel, ceapă verde sau chives, pentru un plus de aromă și o prezentare perfectă.
  5. Lasă preparatul gratinat să se odihnească timp de 10 minute după ce îl scoți din cuptor, pentru ca topping-ul să se fixeze și preparatul să poate fi tăiat cu ușurință, fără să se destrame.

Acum că știi secretele pentru o gratinare perfectă, nu-ți rămâne decât să găsești rețetele care te inspiră. Intră pe Gătesc.ro și adaugă în câmpul de căutare cuvântul “gratinat”. Vei găsi peste 100 de rețete au gratin delicioase. Spor la gătit!

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: