• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • Retur produse
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
0

Cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: Sfaturi și recomandări utile

Cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: Sfaturi și recomandări utile

Știi care e unul dintre motto-urile noastre, la KitchenShop? În materie de mâncare, gusturile se discută, dar nu se judecă niciodată! Fie că iubești vita blue rare, fie că vrei un steak medium sau preferi controversatul well-done, nu putem să-ți spunem decât: Poftă bună!

Dar cum obții nivelul de gătire dorit dacă nu ești un chef bucătar cu ani întregi de experiență profesională? Soluția este un termometru pentru carne calibrat cu precizie.

Sigur că există o varietate de termometre de gătit, la prețuri variate. O să-ți explicăm în acest articol care care sunt cele mai bune termometre pentru friptură și ce temperaturi trebuie să atingă miezul bucății de carne pentru a obține un rezultat perfect pentru gustul tău.

Cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: Sfaturi și recomandări utile

Importanța utilizării unui termometru pentru steak-ul de vită

Termometrul de carne nu este un moft, ci un mod de a te asigura că servești o friptură care este în același timp:

  1. Bine gătită: are o temperatură internă sigură pentru consum.
  2. Perfect gătită: rămâne fragedă și suculentă, nu devine tare și cauciucată.

Fie că prepari un antricot de vită la cuptor, fie că faci un beef steak la tigaie, este extrem de important să ai la îndemână un termometru pentru friptură, mai ales în cazul bucăților de carne groase.

Tipuri de termometre pentru carne

Există mai multe tipuri de termometre pentru steak de vită, fiecare cu propriile beneficii și cazuri ideale de utilizare.

cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

Termometre digitale

Aceste termometre oferă o citire rapidă a temperaturii interne. Au un afișaj digital și sunt introduse în partea cea mai groasă a fripturii.

Termometrele digitale îți afișează cu precizie temperatura și sunt adesea dotate cu alte funcții utile, precum avertizare sonoră, citire rapidă în câteva secunde sau oprire automată.

Termometrele digitale dotate cu sondă de inox sunt special gândite pentru a măsura temperatura în interiorul fripturii, fără ca aceasta să-și piardă sucurile aromatice cum s-ar întâmpla în cazul tăierii.

Recomandările specialistului:

cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

Termometre analogice

Poți avea încredere în ele, dar trebuie să le oferi un pic de răbdare. În comparație cu modelele digitale, termometrele analogice necesită un pic mai mult timp pentru a afișa temperatura, dar sunt în general fiabile, durabile și nu necesită baterii.

Pentru a utiliza un termometru analogic, introdu sonda de inox în carne și observă cum acul indicator se mișcă treptat pentru a afișa temperatura internă.

Recomandarea specialistului:

cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

Termometre instantanee

Termometrele cu citire instantă pot fi digitale sau analogice. Sunt ideale pentru verificarea temperaturii unui steak de vită la tigaie, dar și a fripturii de vită la cuptor.

Spre deosebire de termometrele obișnuite, la care trebuie să aștepți câteva secunde, termometrele pentru steak de vită cu citire instantanee te informează pe loc, ca să poți evalua rapid dacă friptura a atins nivelul dorit de gătire.

Recomandările specialistului:

Cum folosești corect termometrul de friptură?

  1. Pentru a măsura temperatura cărnii de vită la cuptor sau la tigaie, trebuie să te asiguri că introduci sonda în partea cea mai rece a fripturii. Exteriorul unei fripturi va avea probabil o temperatură mult mai ridicată decât centrul, deci este esențial să introduci tija metalică a termometrului până în centrul termic al fripturii, în partea cea mai groasă.
  2. Dacă gătești un cut de vită cu os, precum t-bone sau rib-eye, asigură-te că sonda termometrului este plasată mai departe de os. Altfel există riscul ca termometrul să afișeze o temperatură falsă, pentru că oasele conduc căldura diferit față de mușchi.
  3. Nu uita nici că friptura va continua să se gătească ușor și după ce o scoți din tigaie. Este ideal să o iei de pe foc atunci când miezul steak-ului atinge limita de jos a temperaturii (vezi mai jos limitele de temperatură pentru fiecare tip de steak).
  4. Ca în cazul tuturor ustensilelor de bucătărie, curăță foarte bine sau dezinfectează termometrul după fiecare utilizare. Urmărește indicațiile producătorului pentru curățare și întreținere.
cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

La ce temperatură se gătește un steak de vită perfect?

În multe tradiții culinare, în special în culturile axate pe friptură, precum SUA și Argentina, fripturile medium-rare sau medium sunt adesea considerate ideale. Dar asta nu înseamnă că celelalte niveluri de gătire nu sunt preferate de mulți gurmanzi. Iată diferențele dintre ele:

Rare

Friptura rare prinde o nuanță rumenă la exterior, dar rămâne roz, fragedă și moale pe toată suprafața interioară. În timp ce exteriorul este fierbinte, centrul steak-ului se va simți doar călduț pe limbă, deci rămâne aproape crud.

Bucătarii și experții culinari pledează adesea pentru friptura rare sau medium rare, considerând că acestea oferă cel mai bun echilibru între aromă și frăgezime.

Temperatură interioară: 51-54°C

Medium rare

Dacă îți place friptura de vită fragedă și suculentă, e posibil să preferi un medium rare. În acest caz, fibrele steak-ului se contractă, dar sucurile din interior nu au timp să iasă la suprafață în totalitate.

Este o alegere populară printre bucătari și cunoscători, adesea recomandată în restaurante și steakhouses

Temperatură interioară: 55-58°C

cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

Medium

Centrul fripturii este fierbinte în întregime. Când apeși cu degetele pe friptură, aceasta va opune o oarecare rezistență și va avea o ușoară revenire. Nu se mai distinge niciun pic din roșul original al cărnii crude.

Temperatură interioară: 59-65°C

Medium well

Un steak medium well își modifică complet culoarea și la interior, este fermă la atingere, dar mai puțin suculentă decât celelalte tipuri de fripturi.

Temperatură interioară: 66-74°C

Well done

Dacă preferi friptura gătită în totalitate, fără nici o urmă de roz, steak-ul well done este alegerea potrivită. O friptură well done este gătită până la punctul în care își pierde o mare parte din sucurile naturale.

Ca urmare, aceasta tinde să fie mai fermă și mai puțin fragedă în comparație cu fripturile gătite la niveluri mai rare. Mulți oameni cred că această pierdere de frăgezime și suculență diminuează experiența generală de a savura o friptură.

Temperatură interioară: 75°C+

cum să folosești termometrul pentru un steak de vită perfect: sfaturi și recomandări utile

8 sfaturi pentru a obține un steak de vită perfect

O friptură de vită perfectă poate fi o chestiune de noroc, dar asta se întâmplă foarte rar. Ca să te asiguri de rezultate excelente de fiecare dată, ai nevoie, așa cum spuneam, de un termometru de friptură, o tigaie grill sau o tigaie normală cu baza groasă, puțină răbdare și câteva tehnici de gătit de bază.

Am uitat ceva? O, da, factorul cel mai important: carne de vită de calitate!

  1. Alege una dintre cele trei bucăți de vită (numite și cut-uri de vită) ideale pentru un steak delicios: antricot, mușchi sau vrăbioară de vită. Acestea sunt ideale atât pentru steak la tigaie, cât și pentru friptură de vită la cuptor extraordinar de fragedă.
    Află mai multe din articolul nostru: Cum să alegi și să gătești steak-ul de vită.
  2. Înainte de gătire, lasă carnea la temperatura camerei timp de 20-30 de minute, pentru a obține rezultate uniforme.
  3. Un steak perfect, care se topește în gură, se face cu o carne de vită fragedă sau nobilă. Sub nicio formă nu vom încerca să frăgezim carnea cu ciocanul pentru carne. Acesta se folosește doar la șnițele.
  4. O carne de vită excelentă are un gust foarte bun și nu necesită multe condimente sau marinade. Asezonează steak-ul de vită doar cu sare și piper înainte de a-l găti.
    Dacă vrei totuși să-i oferi mai multă personalitate, poți pune în tigaie, spre finalul timpului de gătire, 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt sau 1-2 căței de usturoi.
  5. Prăjește steak-ul de vită la tigaie într-un amestec de unt și ulei de măsline. Uleiul are un punct de fumegare mai înalt și împiedică astfel arderea untului.
  6. Pentru o friptură de vită perfect gătită, rumenește steak-ul în tigaia încinsă, apoi pune-l la cuptor într-o tavă de copt pentru friptură. Prăjirea foarte scurtă în tigaie garantează o crustă rumenă care „sigilează” carnea și împiedică sucurile să curgă afară.
  7. Dacă nu vrei să muți friptura de vită din tigaie în tava de copt, poți folosi o tigaie din fontă, pe care o pui de pe plită direct în cuptor, precum această tigaie grill pătrată, fontă, 30 cm, Staub.
  8. După ce friptura e gata, las-o să se odihnească timp de 10-15 minute. Nu tăia friptura imediat ce ai luat-o de pe foc, pentru că riști ca toate sucurile să curgă în exterior și să rămâi cu un steak tare și dezamăgitor.

Gătitul unei fripturi perfecte este o provocare în orice bucătărie, iar obținerea temperaturii potrivite este o parte esențială a acestei delicioase povești culinare.

Dacă vrei să gătești un t-bone suculent, un filet mignon fraged sau un mușchi de vită aromat, lasă-te îndrumat de sfaturile noastre de mai sus cu privire la folosirea termometrului de carne, pentru a obține un steak formidabil chiar în propria bucătărie.

Alte produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: